Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Avondtmusyck concert Ben van Oosten

 

Het tiende en laatste concert in de jaarlijkse zomeravondserie van de Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen wordt gegeven door Ben van Oosten.

Ben van Oosten – Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag

 

 

 

Ben van Oosten werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel (bij Albert de Klerk) en piano (bij Brethe Davelaar) aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam (waar hij cum laude afstudeerde) en vervolgens in Parijs (bij André Isoir en Daniel Roth).

Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de meest prominente internationale concertorganisten.

Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten als hoofdvakleraar orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en een veelgevraagd docent bij masterclasses en internationale academies (o.a. Zomeracademie in Haarlem, Mc Gill University Organ Academy in Montréal, Torch International Organ Academy in Korea). Bovendien treedt hij veelvuldig op als jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, Weimar, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Ben van Oosten heeft vele ‘integralen' op cd gezet, zoals:

  • Marcel Dupré: Complete Works for Organ (vol. 1-12)
  • Alexandre Guilmant: Complete Organ Sonatas
  • Louis James Alfred Lefebure-Wely: Organ Works
  • Jacques-Nicolas Lemmens: Organ Works
  • Louis Vierne: Complete Organ Symphonies / 24 Pièces de Fantasie / 24 Pièces en style libre en andere werken
  • Charles-Marie Widor: Complete Works for Organ (vol. 1-7)
  • Camille Saint-Saëns: Complete Organ Works
  • Les Angelus: French Sacred Music for Soprano and Organ (met echtgenote Margaret Roest )

De opzienbarende cd-opnamen met het orgeloeuvre van Widor, Vierne en Dupré werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (zoals: Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d'Or). Zijn Dupré-integrale werd onlangs in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011.

Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.
Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs.

De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l'Ordre des Arts et des Lettres.

Bij gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als internationaal concertorganist werd hij in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse "Internationaal Orgelfestival Grote Kerk

 
  
Afbeeldingsresultaat voor voor meer informatie

 

 

15 september 2021
Aanvang 20.00 uur
Entree € 10,-
Kaarten alleen te verkrijgen via online reservering, de deur is open om 19.30 uur.