Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Avondtmusyck concert / Juryconcert Internationale Martini Orgelconcours

 

Het slot concert in de jaarlijkse zomeravondserie van de Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen wordt gegeven door Jean Claude Zehnder, Nathan Laube en Pier Damiano Peretti, zij behoren tot de juryleden van het Internationale Martini Orgelconcours.

Afbeeldingsresultaat voor jean claude zehnder 

Afbeeldingsresultaat voor nathan laube

Afbeeldingsresultaat voor pier damiano peretti

Na de succesvolle eerste editie van het eerste Internationale Martini Orgelconcours in 2017 werden al snel plannen gesmeed om hieraan een consistent vervolg te geven.
In samenwerking met de Martinikerk, Groningen Orgelstad en het Prins Claus Conservatorium is nu besloten dit concours elke twee jaar te organiseren, in afwisseling met het Schnitger Festival.

Het internationale orgelconcours in drie rondes is ook in 2020 de hoofdmoot, maar er worden daarnaast in die heerlijk volle week ook masterclasses, excursies en bijzondere concerten georganiseerd, waarin ook de juryleden een prominente rol spelen.
Binnen het concours zullen naast het grote Martini-orgel twee andere Groningse parels een belangrijke rol spelen: het recent gerestaureerde Timpe-orgel in de Nieuwe Kerk en het nieuwe Edskes-orgel in de Lutherse Kerk.
De vrije Schnitger-kopie van Bernhard Edskes nodigt uit tot samenspel. Het Concours neemt deze uitnodiging van harte aan en biedt in de tweede ronde plaats aan een Orgelconcert van Stanley of Haydn, samen met het Luthers Bach Ensemble. Hetzelfde ensemble treedt die week ook in eigen huis op met een ander programma rondom het ‘Orgelconcert’.
Deze bijzondere orgelweek zal worden geopend met een middagconcert in de Martinikerk op zondag 2 augustus. Met de finale wordt dit Concours op zaterdagavond 8 augustus ook weer in de Martinikerk afgesloten.
We zijn er zeker van dat de klankkwaliteit en kleurenrijkdom van deze drie Groningse orgels weer vele deelnemers zal inspireren zich aan te melden.

De artistieke commissie bestaat uit Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga (Martinikerk), Theo Jellema (Prins Claus Conservatorium) en Lambert de Bont (Orgelstad Groningen).

De jury van het concours zal bestaan uit:
Nathan Laube (USA)
Eric Lebrun (Frankrijk)
Pier Damiano Peretti (Italië/Oostenrijk)
Reitze Smits (Nederland)
Jean-Claude Zehnder (Zwitserland) (voorzitter)

Deelnemers tot 35 jaar uit de gehele wereld worden geselecteerd op grond van toegestuurde geluidsopnamen door een nationale jury, bestaande uit Hayo Boerema, Theo Jellema en Stef Tuinstra.
Daarna zal na drie rondes de uiteindelijke winnaar gekozen worden. De eerste ronde vindt plaats op de orgels van de Nieuwe Kerk en de Martinikerk, de tweede ronde op het orgel van de Lutherse Kerk en de finale in de Martinikerk.

 
  
Afbeeldingsresultaat voor voor meer informatie

 

 

5 augustus 2020
Aanvang 20.00 uur
Entree € 10,- (studenten € 8,- en onder de 17 jaar € 5,- tot 12 jaar gratis)
Kaarten te verkrijgen bij de ingang van de kerk, de deur is open om 19.30 uur.