Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Avondtmusyck concert Els Biesemans

 

Het vierde concert in de jaarlijkse zomeravondserie van de Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen wordt gegeven door Els Biesemans.

Afbeeldingsresultaat voor Els Biesemans

Els Biesemans (1978) werd in Antwerpen geboren. Ze studeerde piano, orgel en kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze het diploma Master of Music met grote onderscheiding behaalde. Uitgenodigd door Andrea Marcon, die in haar een groot artieste herkende, kwam ze naar de Schola Cantorum Basiliensis in Basel. Bij o.a. Jesper Christensen verdiepte ze zich in de wereld van de piano's uit de 18e en 19e eeuw. ​

Haar affiniteit met historische instrumenten werd vroeg gewekt. Op 7-jarige leeftijd begon Els orgel te spelen en leerde, zich steeds aan andere instrumenten en andere akoestische situaties aan te passen. Ze ontwikkelde een nauwe relatie met instrumenten die gebouwd werden om de tand des tijds gedurende verschillende generaties te overleven. Dit scherpte haar gehoor en legde de basis voor haar levendige en genuanceerde aanslag, die onontbeerlijk is voor het spel op delicate instrumenten. 

 

 

Els Biesemans won herhaaldelijk prijzen op internationale wedstrijden in Brugge, Pariis, Praag, Tokyo en Montréal. Ze won de International Organ and Piano Competition M.K. Ciurlionis in Vilnius en de Arp-Schnitger-wedstrijd in Bremen. 

Als soliste trad Els Biesemans op in heel Europa, in Amerika, Canada en Japan. Ze is musiceert regelmatig in concertzalen zoals de Philharmonie Berlijn, Philharmonie Essen, Tonhalle Zürich, Salle Philharmonique Liège, BOZAR in Brüssel, AMUZ in Antwerpen, Philharmonie Ekaterinburg en Omsk, Maison de la Radio France in Parijs en Palacio Euskalduna in Bilbao.​

De zangers Julian Prégardien en Christian Immler, de violistes Chouchane Siranossian en Mayumi Hirasaki en het orkest «La Cetra» o.l.v. Andrea Marcon behoren tot haar muzikale partners.​

Met haar Ensemble Elsewhere verkent Els Biesemans alsmaar meer repertoire. Daarbij legt ze het accent op muziek die ten onrechte in de vergetelheid is geraakt. Uit deze voorliefde ontstond de eerste CD-opname van vioolsonates en pianowerken van Franz Xaver Sterkel, die in 2018 uitkomt. De eerste CD-opname op historische vleugel van «Das Jahr» van Fanny Hensel-Mendelssohn (GENUIN, 2012) en van liedtranscripties van Franz Liszt van o.a. Schubert's «Winterreise» (GENUIN, 2014) werden door de internationale pers zeer enthousiast onthaald. Het volledig orgelwerk van Maurice Duruflé en andere orgelwerken van Belgische en Franse bodem ronden haar discografie af.   

Els Biesemans speelt op concertreizen vaak op eigen instrumenten. Haar privé-collectie bestaat uit vleugelpiano's van Josef Brodmann (ca. 1825) en Ignaz Pleyel (1836), een kopie van een Weense Walter-vleugel (1805) van Paul McNulty en een tafelklavier van Pleyel (1851). 

De toetsenvirtuoze leeft met haar piano's in Zürich. Ze is organiste en artistiek adviseur aan de protestantse kerk «Bühlkirche» in Zürich en leidt met veel vuur het jaarlijks fortepiano-festival «Flügelschläge» dat ze zelf oprichtte.

 
  
Afbeeldingsresultaat voor voor meer informatie

 

 

8 juli 2020
Aanvang 20.00 uur
Entree € 10,- (studenten € 8,- en onder de 17 jaar € 5,- tot 12 jaar gratis)
Kaarten te verkrijgen bij de ingang van de kerk, de deur is open om 19.30 uur.