Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Studiedag Het wonder van de wederopbouw

 

Monumenten van de architectuur 1940-1965

Groningen Goudkantoor  Autobus

Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Een goed moment om uitgebreid stil te staan bij de wederopbouw. De wederopbouw van het zwaargehavende Nederland na de Tweede Wereldoorlog was een prestatie van formaat. Steden en dorpen herrezen uit het puin dankzij krachtige samenwerking van onder andere de traditionalisten en de modernisten.

Granpre Moliere, hoogleraar in Delft en voorman van de traditionalistische architectuur, schudt de hand van Van Tijen, voorman van het Nieuwe Bouwen, wat ook in de architectuur leidt tot een combinatie van baksteen en beton. Naast deze bekende architecten komen tijdens deze studiedag architecten als Dudok, Oud, Ravensteyn, Maaskant en rijksbouwmeesters Friedhof en Vegter aan bod. Deze mannen zijn samen met de overheid van grote invloed op heropbouw en de aanleg van nieuwbouw en infrastructuur. De meeste plaatsen worden op traditionele wijze gerenoveerd, zoals Middelburg en Rhenen; in Rotterdam kiest men voor een rigoureuze modernistische manier van wederopbouw.
U hoort over opmerkelijke monumenten als het Eindhovense Evoluon, de Aula van de TU Delft, Pastoor van Arskerk in Haarlem, de Lijnbaan in Rotterdam en het stadhuis van Groningen. Deze en nog vele andere gebouwen vertellen het verhaal van het wederopbouwen van Nederland. Kijk met Oene Dijk in het jaar van 75 jaar bevrijding terug op die bijzonder periode van 1940-1965.

Afbeeldingsresultaat voor oene van dijk vrije academie (Blinkfotografie)

Docent: Oene Dijk studeerde Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was o.a. werkzaam voor het Nederlands Architectuur Instituut, de provincie Zuid-Holland en voor diverse architectenbureaus. Hij is thans als docent Kunst- en Architectuurgeschiedenis verbonden aan o.a. de Academie van Bouwkunst Amsterdam, Groningen en Tilburg en aan de Gerrit Rietveld Academie. Daarnaast publiceert hij over kunst- en architectuurgeschiedenis en theorie voor diverse websites en tijdschriften en organiseert diverse architectuurexcursies in zowel binnen- als buitenland.

Aanmelden kan via Vrije Academie, klik op het logo voor een link naar de opgaveformulier. Cursusprijs is € 69,-.

Afbeeldingsresultaat voor oene van dijk vrije academie