Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Crucifixion

 

Crucifixion van John Stainer.

John Stainer Chorus

o.l.v. Daniël Rouwkema

Sietze de Vries, orgel

Gerben Houba, tenor

Henk Timmerman, Bas 

Stainer (1840-1901) typeerde The Crucifixion als een „meditatie over het lijden van Christus voor tenor, bas, koor, gemeente en orgel.” Op Goede Vrijdag 1887 werd het werk voor de eerste keer uitgevoerd, onder leiding van de componist. De compositie maakte op veel toehoorders grote indruk.

The Crucifixion is niet een passie zoals we die kennen van Bach, maar veeleer een meditatie naar aanleiding van gedeelten uit de lijdensgeschiedenis. Het werk is als het ware een gezongen preek. In het stuk wordt verteld wie Christus is en wat Hij heeft gedaan. Het passieverhaal wordt onderbroken met meditaties door koor en de twee solisten en door verschillende hymns. Enkele van de hymns die Stainer voor dit stuk schreef, kregen een vaste plaats in de Engelse gezangboeken. Waaronder ”All for Jesus”, dat in een opgewekt E-groot de hoop en verwachting uitspreekt in de opstanding van Christus en Zijn levende aanwezigheid in de kerk.

Daarmee maakt Stainer al duidelijk dat The Crucifixion niet bedoeld is voor de concertzaal. Het werk is met zijn belangrijke orgelbegeleiding bedoeld als evangelie-uitbeelding in de kerk, als muziek waardoor ieder met hart en stem betrokken wordt bij het passieverhaal.

Toegang alleen met een gratis entreekaart, deze zijn te verkrijgen bij boekhandel Godert Walter(Groningen), Boomker(Haren) en Daan Nijman(Roden)