Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

VVM-Lezing Egge Knol: verplaatst naar 5 september i.v.m. coronavirus

 

Afbeeldingsresultaat voor vereniging vrienden martinikerk

De lezing van de VVM gaat niet door i.v.m. de coronavirus. Hoogstwaarschijnlijk zal de lezing worden verschoven naar zaterdag 5 september.

Groningen, ontstaan uit een Drents dorp aan het eind van de Hondsrug, heeft zich los gemaakt van haar achterland en is uitgegroeid tot een invloedrijke stad. In de dertiende eeuw gaat de stad een zegel voeren dat onder belangrijke stukken komt te staan. Het zegel laat de Martinikerk en toren zien. het is de oudste afbeelding van de kerk. Het zegel blijft tot in de Franse tijd het rechtsgeldige zegel van de stad. In de vijftiende eeuw komt echter ook een wapen in gebruik met een geheel andere voorstelling. Een adelaar met een hartschild in de kleuren wit-groen-wit. Kleuren die in de Euroborg uiteraard domineren. Het wapen is nu terug te vinden in het wapen van de gemeente en de provincie Groningen. De spreker zal ingaan op de achtergronden van zegel en wapen en als afgeleide daarvan ook de vlaggen van stad en provincie. De Martinikerk speelt daarin door de tijden heen een belangrijke rol, niet alleen zelf op het zegel maar ook als drager van afbeeldingen. 

Dr Egge Knol (1956), opgeleid als bioloog en archeoloog, werkt als conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst van het Groninger Museum. Hij publiceert regelmatig op het terrein van de Noord-Nederlandse archeologie en cultuurgeschiedenis.

   

Afbeeldingen: Links Zegelstempel van de stad Groningen met de Martinikerk uit de dertiende eeuw. De voorstelling is in spiegelbeeld zodat de afdruk een goed beeld geeft.
Rechts: Dr. Egge Knol

 


gaat niet door i.v.m. de coronavirus. De lezing is verplaatst naar 5 september
Martinikerkhof 3