Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Expositie -Vereeuwigd: Kracht!

 

De expositie – Vereeuwigd: Kracht! is een ode aan de (veer)kracht en moed van zieke mensen. De expositie is te zien in de kapel van de Martinikerk van 9 september t/m 27 september. 

LEVENXL  verzamelt en verspreid de levenslessen, inzichten en veerkracht van ernstig zieke mensen als inspiratiebron en steun voor ons allemaal om ons leven met nog meer aandacht en liefde te leven. Het verwoorden en verbeelden van wat hen overkomt, kan voor zieke mensen helend zijn, of in ieder geval helpen een plek te geven aan de pijn en emoties die nu eenmaal verbonden zijn met ‘ziek zijn’. 


fotografie: Margi Geerlinks

Het gedachtegoed van René Gude, hoofdredacteur bij Filosofie Magazine, directeur bij de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en Denker des Vaderlands, was een grote inspiratiebron bij de opzet van LEVENXL. In 2015 overleed hij aan de gevolgen van botkanker. René wist zijn ziekte en filosofie te gebruiken als inspiratiebron voor zichzelf en anderen. Hij schreef vele boeken en was geregeld te gast op de televisie. 


fotografie: Erikjan Koopmans

Vereeuwigd; KRACHT! Expositie & fotoboek
Vereeuwigd brengt een ode aan de menselijke (veer)kracht die maakt dat we, ook als we ernstig ziek zijn, toch iets van het leven willen maken, zelfs als de wil om te leven af en toe verdwijnt. Alle beeldverhalen bij het project Vereeuwigd vertellen het verhaal van mensen, die met en ondanks hun ziekte het leven ten volle omarmen. 

Vereeuwigd startte in 2017 met de website www.vereeuwigd.nu en een eerste reizende expositie in 2018 (Natlab Eindhoven, de Domkerk Utrecht en de Grote Kerk Naarden). Dit bleek een succes. Meer dan 40.000 bezoekers bekeken de foto’s en lazen de verhalen. Gelukkig kreeg de expositie, en met name de zieke mensen die participeerden ook veel media-aandacht. Daarom nu een tweede expositie Vereeuwigd; KRACHT!, die te zien zal zijn in Rotterdam, Groningen, Antwerpen en Huizen. 

De tentoonstelling wordt begeleid door een fotoboek ‘KRACHT!; Veerkracht verbeeld’. Deze publicatie, uitgegeven door ISVW, bundelt de beeldverhalen tot nu toe, verrijkt met korte essays over menselijke veerkracht, vanuit filosofisch, medisch of persoonlijk oogpunt. 

Het fotoboek is tijdens openstelling te verkrijgen bij de toeristenbalie in de omgang in de kerk (Op maandag is de balie gesloten) 


fotografie: Maarten Corbijn

Verhalen
Iedereen die ziek is, maakt een persoonlijk proces door, in de emoties en in hoe je er mee omgaat. De ervaring van de deelnemers aan Vereeuwigd leert dat ziekte ook iets kan brengen. Met de web-community Vereeuwigd biedt stichting LEVENXL een podium om de verhalen, levenslessen en veerkracht te delen en daarmee anderen te inspireren om dat prachtige kado, het leven zelf, met nog meer aandacht en liefde te leven. Ernstig zieke mensen kunnen via de website: www.vereeuwigd.nu  hun verhaal en foto delen. Hierbij kunnen zij aangeven of ze open staan voor mailcontact met anderen en een fotoshoot met een vakfotograaf. 

Daarnaast is er de facebookpagina: https://www.facebook.com/VereeuwigdLevenXL/