Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Avondtmusyck concert Henk de Vries

 

Het vijfde concert in de jaarlijkse zomeravondserie van de Stichting Avondtmusyck Martinikerk Groningen wordt gegeven door Henk de Vries.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, close-up

Henk de Vries (1979) heeft hoofdvak Orgel gestudeerd aan het Conservatorium in Groningen bij Johan Beeftink en Theo Jellema en studeerde hiernaast de bijvakken hedendaagse improvisatie, piano, clavecimbel, continuospel en koordirectie. Tevens studeerde hij, als tweede hoofdvak, Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Hij heeft in 2008 zijn tweejarige orgelspecialisatie met zeer goed gevolg afgerond voor de titel ´Master of Music´. Dit deed hij bij Theo Jellema, Jos van der Kooy en Prof. Wolgang Zerer aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Hochschule für Musik und Theater te Hamburg. 

Hij heeft met zijn orgelspel inmiddels een internationale concertpraktijk opgebouwd. Zo speelde hij o.a. concerten in Groningen (Martinikerk, Aa-kerk, Pelstergasthuiskerk), Zuidbroek, Noordbroek, Zeerijp, Nieuw Scheemda, Bellingwolde, Leeuwarden (Grote Kerk), Rotterdam (Laurenskerk), Meppel (Grote Kerk), Deventer (Grote Kerk), Zutphen (Grote Kerk), Breugel, Deurne, en Leiden (Hooglandse Kerk).

De concerten die ik gegeven heb in het buitenland vonden plaats in o.a.Italië (Arona, Valvasone), België (Laeken, Brussel), Duitsland (Bremen, Hamburg, Norden), Spanje (Gran Canaria, 3 recitals), Hongarije (Budapest), Oostenrijk (Linz), Zweden (Vadstena), en de Verenigde Staten van America (Washington DC, Pittsburgh, Cleveland). 

In september van 2012 speelde hij als finalist, geselecteerd uit 55 internationale inzendingen, tijdens het Internationale J.P. Sweelinckconcours in de Oude kerk van Amsterdam. 

In 2011 is Henk Cum Laude afgestudeerd als Orgeladviseur aan de LOTO, de Landelijke Opleiding Tot Orgeladviseur. Henk is als orgeladviseur lid van het College van Orgeladviseurs in Nederland (CvON) en betrokken bij de Commissie Orgelzaken (COZ) van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) in de PKN. Henk hoorde bij de eerste lichting adviseurs die bij Hobéon gecertificeerd waren. De uitreiking vond plaats bij de RCE in Amersfoort.  

In 2014 is Henk samen met collega adviseur Peter van Dijk uit Utrecht door Stichting Martinikerk Groningen benoemd als vaste orgeladviseur voor de historische orgels van de Martinikerk in Groningen.

Ook is Henk werkzaam binnen de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici, de KVOK. Hij is actief als voorzitter voor de provinciale afdeling Groningen en als een van de redacteuren Orgelbouwnieuws voor vakblad Het Orgel.

Henk is als titulair organist en cantor verbonden aan de Petruskerk te Zuidbroek en bespeelt hier het prachtige Schnitger-Freytag orgel uit 1795. Hier is Henk ook te beluisteren op een CD die hij in 2009 heeft opgenomen na de restauratie van dit instrument. Op deze CD is o.a. de Nederlandse CD-première van de compositie “Vater Unser Im Himmelreich” (1963) van Manfred Kluge te beluisteren. Verder was hij te horen op radio 4, dit in opdracht van de NCRV.

Henk is eveneens cantor-organist van de Jacobuskerk in Zeerijp. Hij speelde daar voor het eerst toen hij bijna 8 jaar oud was. Op z'n 25ste werd hij daar officieel benoemd als cantor-organist.

 

Afbeeldingsresultaat voor voor meer informatie

 

 

17 juli 2019
Aanvang 20.00 uur
Entree € 10,- (studenten € 8,- en onder de 17 jaar € 5,- tot 12 jaar gratis)
Kaarten te verkrijgen bij de ingang van de kerk, de deur is open om 19.30 uur.