Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Tentoonstelling omgang - CREDO, geloven op scherp - Henk Pietersma

 

Afbeeldingsresultaat voor henk pietersma 

Henk Pietersma, beeldend kunstenaar in Leeuwarden toont in een expositie in de kooromgang van de Martinikerk Groningen 52 schilderijen rond het thema CREDO, geloven op scherp.
De Latijnse mis, met daarin de geloofsbelijdenis van Nicea vormden voor hem een uitdaging vanuit de vraag in hoeverre deze teksten in onze tijd nog als relevant worden ervaren.
De samenleving in West Europa lijkt zich in een snel tempo te ontdoen van haar kerken. Daarmee verdwijnt ook een 1700 jaar oude geloofstekst uit het collectief gedachtegoed. Eeuwen lang hadden geloofsteksten, zoals die in de kerken beleden werden, in de samenleving een verbindende werking.

 

Afbeeldingsresultaat voor henk pietersma credo
 
De vraag kan worden gesteld:
Welke belijdenissen nemen, als een samenbindende taal, deze plaats vandaag in?
In deze tentoonstelling geeft Henk Pietersma geen theologische antwoorden.
Als beeldend kunstenaar reageert hij op deze door hemzelf gestelde vraag, door middel van schilderijen, geschilderd met acryl op paneel.
De oorspronkelijke Latijnse tekst van de Rooms Katholieke mis, zoals die door de eeuwen heen ook door tal van componisten werd verklankt, brachten hem via een intuïtieve weg tot de tentoongestelde schilderijen.
Bij elk schilderij schreef Pietersma bovendien een persoonlijke poëtische reflectie. Deze zijn, naast alle 76 schilderijen uit deze serie, terug te vinden in het boek CREDO, geloven op scherp een uitgave van Royal Jongbloed te Heerenveen, maart 2018.
Verkrijgbaar via de boekhandels in Groningen (€ 26,-).

 

Afbeeldingsresultaat voor henk pietersma credo

In de tentoonstelling ziet u een inkijkexemplaar.
De schilderijen zijn te koop. 

Voor meer informatie over Henk Pietersma, klik hier.

"Op zondag 28 april ’s morgens 11:30 uur is er een speciale dienst van het Studentenpastoraat waarin het werk in de dienst wordt geïntegreerd, samen met passende koormuziek.

Een mooie kans om het werk te zien en te ondergaan, in een prachtige ambiance."

 

De tentoonstelling is geopend vanaf do 11 april t/m vr. 6 mei, van 9:00 uur – 17:00 uur. (m.u.v. de zondag en tijdens verhuurwerkzaamheden)
Voor actuele openingstijden, klik hier.
De kerk is toegankelijk via de Kosterij, aan de voet van de toren, toegang € 1,-)