Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Het is de kleinste, maar zeker niet de minste van de drie Binnenstadskerken. De Lutherse Kerk werd ooit gebouwd als schuilkerk en ligt knus verstopt achter de Vismarkt, midden in het centrum van Groningen.
Achter de strakke neoclassicistische gevel van de kerk bevinden zich twee bijzonder sfeervolle zalen die geschikt zijn voor allerlei evenementen:
concerten – zowel klassiek als populair –, maar ook feestelijke bijeenkomsten en zakelijke activiteiten.

 

De kerkzaal biedt plaats aan circa 300 mensen en de Lutherzaal heeft ruimte voor 100 personen.

 

Kerkzaal

De compacte kerkzaal van de Lutherse Kerk heeft een prettig droge en tegelijkertijd warme akoestiek. De zaal is bovendien een heel mooie ruimte, met gebrandschilderde ramen en een interieur dat volledig uit hout is opgetrokken, inclusief de vloeren, het halfronde gewelf en de drie statige balkontribunes. Alles bij elkaar maakt dat de kerk een van de meest populaire concertlocaties van het noorden is, zeer geschikt voor optredens van musici uit alle muziekgenres.

 

In de kerk staan een concertvleugel en twee orgels; het is mogelijk om de kerk inclusief deze instrumenten te huren.

Foto: Luthers Bach Ensemble @Aart van Nieuwkoop 

 

Naast de concerten vinden er in de Lutherse Kerk veel andere evenementen plaats, zoals bruiloften, theater en cabaret, modeshows, inauguraties, diners en lezingen. Of... úw evenement?

 

   

 

 

 

De kwaliteiten van de zalen van de Lutherse Kerk als concertpodium worden ook herkend door grote culturele spelers als SPOT Groningen, Eurosonic, het Peter de Grote Festival en het Schnitger Festival, die deze locatie allemaal hebben opgenomen in hun reguliere programmering.

 

  

 

  Afbeelding van januari 2019 tijdens Eurosonic Noorderslag

In de kerk staan twee grote, historisch interessante orgels: het expressief-romantische Van Oeckelenorgel uit 1896 en het in 2017 voltooide barokorgel, een reconstructie van het Schnitgerorgel dat Schnitger ooit schonk aan de Lutherse gemeente. Het is mogelijk om op aanvraag een orgeldemonstratie te krijgen, waarbij de cantor-organist de geschiedenis en technische details van beide orgels bespreekt. Natuurlijk zal hij beide orgels bespelen, zodat u met eigen oren de klankrijkdom van deze zo verschillende instrumenten kunt horen. Een demonstratie van ongeveer een uur kost € 5,- per persoon (minimum € 125,- per groep).  

Zelf spelen
Wilt u zelf een keer de toetsen beroeren? Vrije (individuele) bespeling is altijd mogelijk.
Het tarief is € 27,50 per uur voor het barok-orgel, en € 15,- per uur voor het Van Oeckelenorgel. 

Voor het boeken van een demonstratie of een vrije bespeling kunt u contact opnemen met Binnenstadskerken: .