Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Zomertentoonstelling Jan van Loon – 80

 

Kunstenaars die 80 worden hebben vaak een lange staat van dienst. Dat geldt zeker voor Jan van Loon (Harlingen, 1938). Hij wordt dan ook wel de ‘Nestor van de Drentse schilders’ genoemd. Een eretitel die geografisch toch wat te beperkt is, want in zijn jonge jaren gaf Jan al les in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Vervolgens, decennialang aan de Academie Minerva in Groningen en daarna in diezelfde stad aan de Klassieke Academie. Ondertussen woont en werkt hij in Drenthe, maar óók op Tenerife; zwerft hij op het Groningse Wad, over Drentse dreven, maar tevens langs de Europese kusten van IJsland tot Portugal. En pas dit jaar heeft hij het lesgeven opgegeven om meer te kunnen schilderen. 

Het werk van Jan van Loon kenmerkt zich door een zeer vlotte werkwijze. Elke kunstenaar moet zijn talent ontwikkelen en dat geldt ook voor Jan van Loon, maar – van nature – had hij al wel een gelukkige tekenhand. Wat hij zag kon hij al vroeg vlot én raak vastleggen. Dat maakte dat hij zich in zijn onderwerpen niet beperkt behoefde te voelen: landschappen, interieurs, figuren, maar ook veel portretten kwamen uit zijn handen. Vooral in de laatste categorie is de aangeboren trefzekerheid duidelijk herkenbaar. Maar behalve veel vrij werk, wist Jan ook als docent 45 jaar lang vele studenten artistiek op weg te helpen en dat vooral met – zoals Sam Drukker het noemde – Noordelijke nuchterheid.

De tentoonstelling in de Martinikerk sluit naadloos aan op de tentoonstelling die dit voorjaar bij Museum Møhlmann in Appingedam werd gehouden.

 

 

 

van 21 juli tot en met 8 september 2018
Tijdens reguliere toeristische openingstijden van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens verhuringen is de kerk gesloten.
Entree € 1,-

 Afbeeldingsresultaat voor actuele openingstijden

 

 

 

 

 

Let op: in verband met verhuringen vallen enkele dagen uit. Kijk voor exacte openingstijden op onze website www.martinikerk.nl onder “Toeristen”.