Martinikerk
Martinikerk
Het hart van de stad
Lees verder ...
Nieuwe Kerk
Nieuwe Kerk
Sfeer uit de Gouden Eeuw
Lees verder ...
Lutherse Kerk
Lutherse Kerk
Charmant in het centrum
Lees verder ...

Agenda

Tentoonstelling Tans van Kleef

 

In deze expositie in de Kooromgang van de Martinikerk te Groningen komen de meeste onderwerpen, die Tans van Kleef schildert, naar voren.  In zijn schilderijen probeert hij op een eenvvoudige wijze een onmiddellijk herkenbaar beeld tot stand te brengen, soms neigend naar een zekere abstractie. 

De drie belangrijkste thema’s zijn: mensen, veelal weergegeven als massa, de natuurlijke omgeving en de bebouwde omgeving. De onderwerpen van deze thema’s raken elkaar soms en lopen zelfs in elkaar over. De titels van sommige schilderijen kunnen daarom in een schuivend perspectief staan, waardoor een enkele keer een titel werd aangepast. Anoniem werd Grijze Massa, Rust heet nu Koud. 

Het onderwerp Bosbrand is in een aantal gevallen de kant op gegaan van Verdwijning en Ontploffing, en verder naar Verandering en Vernieuwing.

 2015. 60x80 olie/doek Bosbrand III

Voorbeelden van schilderijen die een verbinding hebben met andere thema’s zijn Brandend Bos met Vlucht, en Levend II, III met Boom en Koud. 

Stromend water is voor de schilder een onderwerp dat veel met elkaar verbindt en waar hij soms uitkomt vanuit oorspronkelijk andere onderwerpen. 

In de landschappen, met of zonder zee of rivieren, spelen zowel natuurlijke als toegevoegde elementen een rol. Sommige hebben een directe relatie met een gebeurtenis, zoals Vergissing (MH17). Andere met een langdurige ontwikkeling op gebied van bebouwde omgeving, zoals Vergroening en Doorgang of Hindernis.

  2016 50x50 oliedoek MASSA XXXXXVIII KWETSBAAR 

Zijn Massa-schilderijen gaan over onszelf, in directe zin. Wij allen behoren tot de Massa en gedragen ons als zodanig, in vele verschijningsvormen. Ook deze probeert hij eenvoudig weer te geven, vaak gerelateerd aan een omstandigheid (Grijze Massa), een verschijnsel (Duister) of een reactie (Vlucht en Vervliegende Kiezer). 

Koud is een schilderij, waarop één figuur een toestand aanduidt. Zwarte Mannen werd gemaakt direct naar aanleiding van Bataclan (Parijs)

De tentoonstelling is te bezoeken van 29 april tot 16 juni. Klik hier voor de actuele openingstijden van de tentoonstelling.